Maatilamme

Maatilamme on meille oma pieni paratiisimme Länsi-Suomessa, Satakunnassa, Nakkilassa. Meidän ei tarvinnut miettiä muuttopäätöstä kaupungin ruuhkasta silmänräpäystä kauempaa. Rakastuimme aurinkoiseen maaseutuun ja maatilaan ensinäkemältä.

Astuimme maanviljelijöiden saappaisiin tyhjästä, ilman mitään kokemusta. Silti, ratkaisumme maalle muutosta oli tehty jo kauan ennen kuin löysimme paratiisimme.

Muutimme Suomeen 2011 ja olimme hyvin hämmentyneitä Suomen puhtaudesta ja ihmisten suhteesta siihen. Me halusimme olla osa sitä kaikkea. Kaikki se, mitä olemme saaneet siitä, kun olemme olleet osa tätä kaunista luontoa, on ollut meille opettavaista ja tervehdyttävää niin monella tavalla, koko perheellemme.

Kun näimme maatilan olevan myytävänä 2015, rakastuimme siihen välittömästi. Tiesimme sillä hetkellä, että tämä on meidän paikkamme, meidän kotimme.

Olimme matkalla jonnekin uuteen. Ison kaupungin tytölle ja pienen kaupungin pojalle vei kauan kasvaa maatilallisiksi. Se ei tullut itsestään, se vaati aikaa, työtä ja useita epätoivon hetkiä. Olemme myös miettineet useita kertoja, mitä ihmettä me oikein olemme tekemässä ja olemmeko me edes oikealla polulla?

Aloitimme kymmenen lampaan kanssa syksyllä 2016. Puoli vuotta sen jälkeen pääpässin paikan otti Oggala, Itä-Friisiläinen laji. Laumaa oli tarkoitus kasvattaa tasaisesti ja viljellä lampaita, joilla on maidontuottamiskyky. Tällä hetkellä meillä on hieman alle sata lammasta, joista 54 lypsäviä.

Lampaita syntyy maatilallamme lähes joka vuodenaikana. Meillä on lampaita tiineenä 3-4 kertaa vuodessa, joten pystymme takaamaan tasaisen maidontuotannon lähes ympäri vuoden.

Viiden vuoden kovan työn ja pitkällisen lammaslajiin tutustumisen jälkeen sekä lampaankasvatuksen tuloksena, olemme vihdoin päässeet hyvään alkuun lampaanmaitofarmimme. Meitä ei ole kovin monia Suomessa, sillä lampaanmaito on täällä uusi tuttavuus.

Teemme paljon tuotekokeiluja lampaanmaidosta. Ensimmäinen tuotteemme, joka tulee markkinoille, on luonnollisesti muodostunut fetajuusto.

Jotkin tuotteet ovat maistettavissa suoraan maatilallamme ja puodissamme. Meillä on siellä myös lampaanlihatuotteita sekä hunajaa.

Maanviljelijäisämme Krasi on pääosin vastuussa eläinten ja mehiläisten hoidosta maatilallamme. Krasi saa myös paljon arvokasta apua kahdelta pikkuapuriltamme Viktor-Aleksanderilta sekä Janalta. Teini-ikäinen tyttäremme Raya on myös erittäin kätevä lampaiden kanssa, sillä hän on oppinut jo todella paljon maatilalla työskentelemisestä ja eläintenhoidosta matkamme varrella. Hän myös vastaa puotimme asioista ja myyntityöstä.

Ison kaupungin tyttö, maatilan äiti, Olivera auttaa parhaansa mukaan paperihommissa, verkostoitumisessa, logistiikassa sekä verkkokaupan ylläpitämisestä. Hän myös nauttii erittäin paljon mehiläisten ja hunajan kanssa työskentelemisestä.

Viimeisenä, mutta ei missään nimessä vähäisimpänä, on rakas koiramme, Labradorinnoutaja Dora, joka ei ole lammaskoira rodultaan, mutta rakastaa lampaiden kanssa telmimistä ja maatilalla vapaana juoksemista. Olkoonkin hieman kömpelö, on hän erittäin rakastava ja ystävällinen otus.